Ajaveebiartikli uue meedia mõju traditsioonilisele, tuues eraldi välja kõige positiivsema ja kõige negatiivsema mõjuteguri


Valisin välja 2 mõjutegurit, mis on minu jaoks kõige positiivsem ja negatiivsem.


Alustame positiivsest :)

MUD rollimängud

Elasin teises linnas ja polnud sõpru kooli lähedal, eelistasin aega alati netiavarustes veeta. Jõudis ka minuni hetk, kus avastasin WoW (world of warcraft) mängu, mida mängis juba minu vend ja tema lähedased sõbrad.

Algul ei arvanud sellest midagi, kuna nägin seda lihtsalt ajaveetmisvõimalusena sest polnud mahti tegeleda spordi ega teiste aktiivsete "päris tegevustega". 

Sellest aga kasvas minu jaoks välja enda proovilepanek ja üksteiste e "playerite" vastu mängimine, terve kogukond inimesi oli koondunud ühte mängu kus korraldati üritusi, raide ja tegevusi, millele oleks raske vastandit leida päriselust. Ehk heaks näiteks arena või battleground mängud, kus inimesed võtavad kõik oma saadud teadmised ja oskused ja esindavad seda mängides võimalikult heale tasemele. Parema tasemega mängijad hoidsid rohkem kokku, leides erinevaid eeliseid ja uusi strateegiaid teiste edendamiseks.

Põnevaks tegi enda oskuste pidev arendamine, et jõuda edasi player vs player redelil. Kui juba mängida, siis miks mitte teha seda tasemel, mida teised ei suutnud? Alati oli lahe arutada teiste inimestega uusi strateegiat ja uudseid teadmisi, siinjuures ka erinevate mängus leitud bugide enda kasuks pööramine. Räägime siin juba tasemest, kus iga väikegi eelis annab sulle võimaluse mängu võita ja ennast redelil edasi tõsta. 

Iga "seasoni" lõpus sai teatud redelipulgale tõusnud inimene endale tiitli, millega said tõestada oma staatust mängus. Ise mängisin mängu ~3000 mängijaga serveris, kus tõusin 2v2 mängudes 6ndale ja sain Challenger tiitli. Teistest serveritest rääkimata, kus olid peamised mängijad player vs playeri esindajad, tõusin 3v3 redelil 4000-5000 hulgast 46 parima mängija sekka.


Negatiivne tegur


Suhtlusvõrgustikud ja suhtlusportaalid

Enda jaoks kasutan seda samamoodi nagu iga teine või kolmas toimekas inimene - saan seal suhelda otse kiirelt kõikide vajalike inimestega, enamasti vastatakse sama kiiresti nagu tekstsõnumitele. Pildid on mõneti toredad mida lisatakse, sest elu tuleb ju nautida ning saadud kogemusi ka teistega jagada. Oleks tore, kui see vaid piirduks sellega. Siinjuures arvan et portaalides tuleb käiku inimestevaheline musterkäitumine, et näidata ennast alati paremast küljest et edendada teistest.

Negatiivne osa on selle liigne enda elu reklaamimine ning võrdlemisvõistlus, kellel elus läheb paremini. Alati postitatakse endast sellised pilte, mille taga olev reaalsus on ülepoosetamine, fake võtete tegemine ning näitlikustamine et suudetakse oma võimete elada. Tekib küsimus, et kas enda ego on liiga madal, et on vaja ennast pidevalt tõestada ning ülevale poole tõsta, kogudes laike ja saada kommentaare. Enda poolt saan öelda nii, et ei ole vajadust veel tekkinud postitada staatuse või pildikesi või jutukesi selleks et ennast tunnustada.

Ei meeldi ka kogu online suhtlemise kanalid, sest eelistan inimesi näha nöost näkku, et nendega rääkida. Sotsmeedia tekitab tunde, kus liiga hea inimeste kättesaadavus loob olukorra, et ei viitsita enam kokku saada. Selline suhtlemine jätab mugavustsooni ja jätab ilma uutest kogemustest.



 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Interneti varasemast ajaloost 2 (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne), mis on tänaseks välja surnud

Kolm põnevat IT-lahendust 04.02.2022