Virginia Shea 10 käsust ja too ajaveebis mõni hea näide omaenda kogemustest.

Võtan enda jaoks arutlusele esimese punkti.


1. Ole inimene - 


Olen alati täheldanud seda, et kui inimestel esinevad eriarvamused, siis ei pea olema teistega olema üleolev. Nii palju kui on ka inimesi on ka eriarvamusi. Näiteks uudistekommentaariumis lähevad inimesed omavahel sõtta, ehk keegi peab alati teisest üle olema, selle asemel et normaalselt üksteistega läbi arutada või küsida miks keegi sedapidi arvab. Seda on eriti hea näha delfi või postimehe kommentaariumisektsioonis, kus leidub alati inimesi kellel pole oma ajaga mitte midagi paremat teha, kui teist täiesti suvalist inimest sõimata oma arvamuse avaldamise pärast.


Igapäevaelus käituvad inimesed silmast silma kohtudes hoopis teistmoodi, sest tagajärgi on kohe tunda, kui kellegi näo otse täis sõimad. Sama ei saa öelda foorumite ja multiplayer mängude kohta, kus väga tavapärane on üksteist halvustav ja üleolev käitumine. See ongi tingitud asjaolust, et tekib "puutumatuse" tunne, sest keegi ei saa sinule füüsiliselt vastu hakata läbi internetisuhtluse või interaktsiooni. Tavaelus selliseid olukordi esineb kordades vähem.


Enda kogemusest võin öelda, et MMO mängudes ollakse väga võistlushimulised ja kedagi verbaalselt rünnates võid teist ka niivisi mõjutada. 


Siit koorub ka asjaolu, et kõik sõimavad kõiki, see kes sa päriselus oled ei oma tähtsust. Kõigil on võrdsed võimalused olla "julge" ja otse halvustavalt rääkida, sa võid olla 13 aastane põhikooli õpilane, netiavarustes esined hoopis täiskasvalikuma inimesena või kellegi teisena.






Referentse pole vaja lisada, need kirjutasin enda kogemustest :)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Interneti varasemast ajaloost 2 (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne), mis on tänaseks välja surnud

Kolm põnevat IT-lahendust 04.02.2022

Ajaveebiartikli uue meedia mõju traditsioonilisele, tuues eraldi välja kõige positiivsema ja kõige negatiivsema mõjuteguri