Kolm põnevat IT-lahendust 04.02.2022

Panen kirja enda jaoks kolm olulisemat IT ajaloolist lahendust



Esimese transistori loomine aastal 1947 


Selle loomine andis kiire arengu arvutite üldisele suutlikkusele. Kunagi varem polnud nii väikesele alale suudetud ära mahutada nii suur arv lüliteid ja samal ajal täites funktsionaalsuselt täpselt sama ülesannet. Sisuliselt asendas transistor suuri ning kobakaid vaakumtorusid. Eeliseid transistori ees oli mitmeid: ei tarvitanud nii palju voolu, ei kuumenenud üle ja ei vajanud nii suurt hooldust. Vaakumtorudele kulutatud energia ja kallis tootmine ei tasunud ära, sestap mindi kiirelt üle uue tehnoloogia peale. 





SMB protokoll



Lühidalt öeldes on see protokoll loodud, et võimalikuks teha ühenduse loomine võrgul asuva ketta või failisüsteemi ning arvuti vahel. Ehk kui on vaja andmeid saata kahe erineva seadme vahel, siis seda tehakse, kasutades SMB protokolli mis hakkab andmepakette saatma, hoides seda turvaliselt kaitstud ja ühtsena. Algselt kasutati DOS (disk operating system) failisüsteemi ligipääsemiseks, kasutades 16 bitilist paketti. Kasutatakse tänapäevani, võrreldes varasemate versioonidega on toimunud suur areng selle kiiruse, paindlikkuse ja turvalisuse osas (kasutades tugevamat krüptimise protokolli).


SQL



Võeti 1970ndatel kasutusele, SQL on väga oluline tööriist andmehoiustamise ning sisestamise jaoks andmebaasidesse. Sisuliselt on see arvutikeel, mida on lihtne kirjutada, lugeda. Hetke seisuga on pea terve meie majandus on püstitatud SQL andmebaaside peale.

Kasutatakse laialdaselt näiteks järgnevates suurettevõtete andmebaasides: Oracle, Microsoft, Sybase, Ingres.


Baas SQL operatsioonid: 

1. CreatePutting andme sisestamiseks

2. ReadQuery andme väljastamiseks

3. UpdateChange andme muutmiseks

4. DeleteRemove andme kustutamine













































Viited:


Transistorid

https://www.computerhistory.org/revolution/digital-logic/12/273

https://www.rohm.com/electronics-basics/transistors/history-of-transistors

SMB

https://visualitynq.com/resources/articles/smb-most-important-features/

SQL

https://www.byjusfutureschool.com/blog/what-is-sql-and-what-are-the-benefits-uses-and-importance-of-sql-in-the-real-world/


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Interneti varasemast ajaloost 2 (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne), mis on tänaseks välja surnud

Ajaveebiartikli uue meedia mõju traditsioonilisele, tuues eraldi välja kõige positiivsema ja kõige negatiivsema mõjuteguri