Rick Falkvinge ja Christian Engströmi "The Case for Copyright Reform" hinnang 2. peatükile

Autoriõiguste reformimisel on antud positiivne ettepanek mitteärilistele autoriõiguste piirangute mittekehtestamisele. Sellisel juhul ei piirata sisuloojate (youtube, tiktok jms) põhiõigusi, et säiliks kultuuriline väljenduse vorm.



Hinnang kuuele punktile:



1) Ei tohi olla olukorda, et keegi saaks väita nii et on kirjutanud ABBA või Paul McCartney laule, sest see on jabur. Kuivõrd see on reaalne probleem maailmas, peaks see olema see oleks ikkagi ebaseaduslik. Hea ettepanek, sest moraalne õigus peaks siiani kehtima.

2) Praegused piirangud ei tohiks kehtida tavakodanikele, kes soovivad faile või laule enda vahel jagada. Kuid tänapäeval on autoriõigused arenenud nii kaugele, et see seab tavakodanikele ranged piirangud. See ei tohiks nii olla, sest igapäevainimesed ei kasuta failijagamist ärilistel eesmärkidel.

3) Hetke seisuga on kaitstud tööd elu + 70 aastat takkaotsa. Kindlasti peaks seda aega vähendama, sest äriline eesmärk on juba täidetud ja sisuloojale on keeruline ühiskonnas oma panust anda, kui tööde kasutamisel on nii ranged piirangud. 

4) Kindlasti peaks olema võimalus ka töid kasutada, millele ei ole määratud otsest omanikku. Kui 5 aasta jooksul pole veel omanikku leitud, siis sellisel juhul ei peaks olema töö edasijagamisel olema määratud selle kasutajale karistusi või sanktsioone.

5) Probleem muusika või filmitegijatel kehtib jätkuvalt edasi, sest on keelatud kasutada teiste poolt loodud sisu. Ehk kui teed filmi ja see sisaldab mingit muusikat või pala, mis pole looja poolt kooskõlastatud kasutamiseks, siis võib juhtuda see, et võetakse maha DCMA poolt kogu sinu loodud sisu. 

6) DRM seaduses ära jätmine aitaks kindlasti kaasa loomunigulisusele, sest hetkel see seadus takistab legaalselt mitteärilistel eesmärkidel jagatud töö edasijagamisele. Laialdasem on probleem ka privaatse kommunikatsiooni osas, sest ka hetkel on see kontrollitud, kui palju sa võid mingit loodud tööd või sisu edasi jagada.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Interneti varasemast ajaloost 2 (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne), mis on tänaseks välja surnud

Kolm põnevat IT-lahendust 04.02.2022

Ajaveebiartikli uue meedia mõju traditsioonilisele, tuues eraldi välja kõige positiivsema ja kõige negatiivsema mõjuteguri